Leliebewaring

Leliebewaring

De focus van onze dienstverlening ligt op de bewaring van lelies en tulpen. Voor lelies werken wij met een aantal bewaarmethoden die door ons zijn ontwikkeld. ULO bewaring en CNB UltraMist 

ULO bewaring; onze specialiteit

De ULO bewaarmethode is niet meer weg te denken in de bewaring van bloembollen. ULO staat voor "Ultra Low Oxygen" en het is een methode waarbij de producten in gasdichte cellen worden bewaard in een speciale receptuur van een uiterst lage hoeveelheid zuurstof en CO2.
In de jaren ’90 heeft CNB deze bewaarmethode geïntroduceerd in de bloembollen. Onze onderzoekers hebben deze receptuur verkregen door het uitvoeren van een geavanceerd onderzoeksprogramma in een speciaal daartoe opgezette unit van proefcellen op onze vestiging in Bovenkarspel. Door dit onderzoek, introductie en de jarenlange ervaring op dit gebied kunnen wij ons de specialist in ULO bewaring noemen.
De ULO bewaarmethode heeft voor lelies en tulpen, maar ook voor andere producten grote voordelen. De bollen zijn beter in rust, er ontstaat minder uitval en het gewas is gezonder, groener en heeft een meer intense bladkleur.

De voordelen voor lelies zijn:
- De bollen blijven beter in rust
- Door de hogere bewaartemperatuur dan bij ijsbewaring is er minder kans op vorstschade
- Door de trage start gaat de lelie direct goed op de wortel, wat zeker in warmere omgevingen een groot voordeel is
- Er ontstaat minder uitval in de kas (5 - 15 %) 
- Er ontstaat minder bladverbranding
- Er ontstaat een gezonder, groener en harder gewas
- De steel heeft een betere knopbezetting
- Er is minder kans op misvormde topknoppen 

CNB UltraMist®  

CNB heeft in 2012 een nieuwe vorm van leliebewaring ontwikkeld; bewaring zonder finpeat. Om de leliebollen in optimale conditie te houden, wordt gebruik gemaakt van CNB UltraMist® techniek. Hierop is door ons octrooi aangevraagd en verkregen.

Bewaring zonder finpeat
Bewaring zonder finpeat is goed mogelijk, zonder dat de bollen uitdrogen. Uit onze onderzoeksresultaten  blijkt dat deze manier van bewaring net zo goed is als bewaring met finpeat. Bovendien brengt het een aantal andere voordelen met zich mee.
Besparing op de bewaarkosten
Afhankelijk van de maat en soort, kunnen we tussen 20 en 30% meer bollen in een leliekrat bewaren doordat we geen finpeat meer gebruiken.

Minder handling
Met 20 tot 30% meer bollen in een krat kan er een enorme besparing gerealiseerd worden op gebied van handling, transport en opslag. En dat geldt al vanaf de kwekerij. Minder fust in omloop betekent minder investeren in verpakkingsmateriaal, minder logistieke bewegingen in de schuur of in de kas, kleinere bewaarcellen etc. Uiteindelijk wordt op deze manier van bewaring bespaard op kosten door de gehele keten.

Gekoeld keten, snellere verwerking
De bollen kunnen vanuit de CNB UltraMist® bewaring sneller worden geplant dan in finpeat bewaarde bollen. Uit onderzoek is gebleken dat na ontdooiing CNB Ultramist® bewaarde bollen in de krat minder snel spruiten dan in finpeat bewaarde bollen. De nieuwe CNB UltraMist® bewaring vereist een kleine aanpassing in de verwerking: afhankelijk van de transportduur en temperaturen kan het nodig zijn de bollen met een koelwagen te laten vervoeren. Voor het planten is er geen finpeat die moet worden uitgezeefd en kan er vrijwel direct geplant worden.

Nekovri voorwaarden

Conformiteitsverklaring Global G.A.P.

Administratie CNB Koel-en preparatiebedrijf is te bereiken via 0228 - 530 130
of via Administratiebk@cnb.nl

 

  • Jos Duin
    Manager Koel- en preparatiebedrijf
    T +31 (0228) 530174
    M +31 (06)23960145
    E  mail