Het WK en de bollen (blog Paul)

07-12-2022

Tussen het planten, rooien, verwerken en verpakken van de bloembollen kijkt u vast naar het WK in Qatar. Naast de wedstrijden, de doelpunten, de voorbeschouwingen en de vele interviews staat de schijnwerper ook op mensenrechten, fraude en religie. Aan de tafels van de verschillende talkshows schuiven ‘deskundigen’ aan om hun licht te laten schijnen op dit WK.

Ik vind het zelf lastig om een goed oordeel te vormen over Qatar, de mensenrechten aldaar de vele miljarden oliedollars die worden verdiend en de rol van de Islam. Er is zoveel berichtgeving en er zijn zoveel meningen. Ik bezie het, net als zovelen, als ‘waar rook is is vuur’.

Zelf ben ik, net als u, actief in onze mooie bloembollensector. Af en toe staan we in de schijnwerpers van het nieuws en dan zal het de televisiekijker of krantenlezer net zo vergaan als hoe ik naar Qatar kijk. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de uitzending van Arjan Lubach (11 oktober 2022) over de sierteeltsector waar ook de bloembollen onderdeel van uitmaken. De televisiekijker zal ook denken ‘waar rook is is vuur’.

Het is heel lastig om tegen deze ongenuanceerde beelden het juiste verhaal te plaatsen. Je komt of je het nu wil of niet in het verdomhoekje. Zelfs beleidsmakers gaan er mee aan de haal en komen met beleid wat de praktijk geen recht doet.

Het is goed om te realiseren dat het zo werkt in de wereld. In de volgende blog zal ik aandacht besteden aan de vraag of we hier ook gebruik van kunnen maken.

 

Highlighted image: Het WK en de bollen (blog Paul)