CNB New Plants verder onder logo CNB

Voor de diensten bemiddeling en royalty in- en excasso in vaste planten werken we bij CNB onder de naam CNB New Plants. CNB New Plants heeft een eigen logo, website en social media. 

Met de realisatie van de nieuwe huisstijl, logo en website van CNB hebben we besloten om de dienstverlening in vaste planten ook onder te brengen in de corporate CNB huisstijl. Daarmee nemen we afscheid van het CNB New Plants logo. 

CNB Mercurius
Voor licentiecontracten en royalty- in en excasso in vaste planten maken we gebruik van een aparte B.V.. Deze heeft de naam Mercurius en werkt ook onder het ‘oude’CNB New Plants logo. Ook hier treedt een verandering op. Mercurius wordt ‘CNB Mercurius’ en komt ook binnen de corporate huisstijl van CNB.

Dienstverlening
De dienstverlening zowel in bemiddeling als royalty in- en excasso blijft verder ongewijzigd. Onze bemiddelaars Ron, Rien, Henk, Rene en Marcel blijven met veel plezier en energie bemiddelen en op zoek naar noviteiten.
Neem voor meer informatie contact op met Paul Peters, manager bemiddeling (06 20 41 10 35).


Succesvolle CNB Bloem- en relatiedagen

12 januari 2018

René van der Gijp en Evert ten Napel hebben gisteren de CNB Bloem- en relatiedagen succesvol afgesloten. Met drie drukbezochte dagen en ongeveer 300 man op de afsluitende borrel kijkt CNB zeer tevreden terug op de show.RelatieDe CNB Bloem-en relatiedagen is een driedaagse vakshow waar met name volop lelies, tulpen, narcissen, hyacinten en muscari’s geshowd worden. Het element ‘bloem’ was dus volop aanwezig tijdens deze dagen, maar het aspect ‘relatie’ is ook zeker een groot onderdeel van de show. Veel klanten van CNB hebben een bezoek gebracht aan Lisse en hun vertegenwoordiger gesproken.     SamenwerkingOpnieuw is dit jaar de samenwerking gezocht met studenten van de opleiding Bloem en Design van het Clusius College. Daarmee vormt de show een podium dat nieuw talent ondersteunt en jongeren kennis laat maken met het bollenvak. Vanuit het vak wordt hier erg positief op gereageerd.         De winnaars van de KAVB keuring gingen naar huis met een gesigneerd exemplaar van het boek van René van der Gijp.Bloemen- en planten nieuws heeft ook een erg leuk artikel geschreven. Lees het hier.     

CNB Veilen begint het nieuwe jaar met volop nieuws

09 januari 2018

De eerste groene veiling voor mei 2018 is binnen!Het betreft een opdracht van W.H. van der Giessen uit Wieringerwerf. Het gaat om ongeveer 8 hectare tulpen in een gangbaar broeiassortiment. Met onder andere tulp Strong Gold, Strong Fire, Candy Prince en Ronaldo. Dit is het moment om na te denken over een eventuele groene veiling. Ronald Walkier en/of Jan Meijer komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken. Materialen veilingenOok de agenda van de materialen veilingen is uitgebreid. Binnenkort wordt er een online veiling geopend voor Cremer Speciaalmachines B.V. uit Lisse. Dit is een veiling van overtollige machines, kantoorinventaris etc. wegens een locatieverhuizing. Later in het voorjaar wordt er door CNB samen met Troostwijk geveild voor de firma Laarakker uit Reusel. Dit is tevens een inbrengveiling. KijkdagA.s. zaterdag 13 januari staat de kijkdag van de materialenveiling van Bloemen- en bloembollenkwekerij firma Q.J. Disseldorp & Zn. op het programma. Het is ook mogelijk om tijdens de mechanisatiebeurs en onze CNB Bloem- en relatiedagen een kijkje te nemen. Over de mechanisatiebeurs gesproken, daar zijn wij uiteraard samen met Troostwijk weer aanwezig. Kom gerust een kijkje nemen.

Magny Cours® : dieprood en jaarrond

09 januari 2018

Een potlelie moet kort en compact zijn, stevig en goed in het blad, en als het even kan, tonen de knoppen al wat kleur. Dat geeft de verkoop een impuls. Potlelie Magny Cours® biedt dat allemaal. Dat maakt deze potlelie zeer aantrekkelijk voor bloemisten en tuincentra in het hogere segment.Van Schie Potlelies uit Honselersdijk broeit zo’n 25 soorten lelies, op pot en voor de snij. Iets meer dan twee jaar geleden deed Magny Cours® zijn intrede in de kas aan de Molenbroeklaan. Magny Cours® is een Oriëntal potlelie afkomstig uit de veredelingskraam van Mak Breeding en daarna aangekocht door de kwekers van The Originals. “Boltha uit Breezand teelt nu zo’n 2 hectare van dit gewas”, vertelt Marcel van der Voort, die samen met zijn zwager, Van Schie Potlelies runt. Compact en rijk De reden dat hij met Magny Cours® aan de slag ging, heeft alles te maken met de specifieke uiterlijke kenmerken van de potlelie. “Zijn dieprode kleur en witte rand vallen meteen op. Het is een stevige plant met flink wat groen blad die zo’n drie tot vijf knoppen per tak geeft. De knop geeft al een mooie kleur waardoor hij goed presenteert. Het is een compact en rijk product met een hoge sierwaarde.” Het was even zoeken naar de beste aanpak, maar nu slagen Marcel en zijn collega’s erin om Magny Cours® jaarrond te broeien. “Zeker omdat de bollen deels in Frankrijk worden geteeld, gaat dat nu prima. Per jaar broeien we zo’n 200.000 tot 300.000 stuks.planten/ 800.000 bollen ” De afzet is voornamelijk bestemd voor Frankrijk. “Onze afnemers daar zijn bloemisten en tuincentra in het hogere segment. Ook Engeland en Duitsland zijn interessante markten, daar wordt Magny Cours® vooral door de retail verkocht.” Oorspronkelijk is de dieprode potlelie bedoeld als kamerplant. “Maar, zo lang het niet vriest, doet hij het op het balkon of het terras ook prima. Zeker van april/mei tot november gaat dat prima. Als de temperatuur daalt, wordt de kleur nog wat dieper rood.” De plant bloeit zo’n twee tot vier weken. Samenwerken Van der Voort werkt graag nauw samen met de veredeling, de teelt en de export om zo tot het beste resultaat te komen. “Met elkaar kun je kwaliteit leveren en gericht werken aan een product dat inspeelt op de behoefte van de markt. Dat is dan ook de lijn die wij graag hanteren voor nieuwe introducties.” Tekst: GreenityFotografie: René Faas

CNB Makelaardij: Nieuwe pachtprijzen

04 januari 2018

Nederland kent een intensieve landbouw en dat geldt zeker voor de bollensector. Door de toenemende vraag naar vers, goed doorlatend zandland voor bijvoorbeeld vollegrondsgroente, maar zeker ook voor zantedeschia, hyacint en tulp stijgen de pachtprijzen en de economische waarden van deze percelen. De Grondkamer heeft dan ook besloten per 1 juli 2017 de wettelijk vastgestelde maximale pachtprijzen voor de regio ‘westelijk Holland’ te verhogen.Wat betekent dit nou voor u? We vragen het aan Bas Scholten van CNB Makelaardij. “We onderscheiden drie pachtvormen”, legt hij uit. “Dat zijn de reguliere pacht, de geliberaliseerde pacht en de teeltpacht. De teeltpacht komt in de bloembollenteelt het meeste voor en wordt in de regel afgesloten voor een of maximaal twee jaar. Deze vorm hoeft niet getoetst te worden door de Grondkamer. Ondernemers kunnen in overleg een pachtprijs vaststellen waarbij zij niet gebonden zijn aan de regels voor een maximale pachtprijs.” Er is nog wel een aandachtspunt, benadrukt Scholten. “Let op: wil je bijvoorbeeld het continuatierecht en voorkeursrecht van een pachter uitsluiten, dan moet de overeenkomst wel bij de Grondkamer worden geregistreerd.” Toetsingsplicht Bij geliberaliseerde pacht kunnen we twee vormen onderscheiden. “Daarbij gaat het om een overeenkomst voor zes jaar of korter of voor zes jaar en langer. Het verschil is dat bij een geliberaliseerde pachtovereenkomst voor zes jaar en korter de pachtprijs zelf bepaald mag worden. Bij langer dan zes jaar zijn ondernemers gebonden aan de regels voor de maximale pachtprijs per regio. Deze is in de regio ‘westelijk Holland’ afgelopen zomer verhoogd naar €2714,- per hectare. In beide vormen geldt een toetsingsplicht bij de Grondkamer. Ook hier gelden dan het voorkeursrecht en continuatierecht niet.” Advies op maat CNB Makelaardij geeft advies op maat over de juiste pachtvorm die het beste past bij het bedrijf. De kosten voor registratie van een teeltpachtovereenkomst bedragen slechts €150,-. Ook staat het team van CNB Makelaardij klaar voor ondersteuning bij het opstellen van contracten en het samenbrengen van vraag en aanbod. Tekst: Greenity Fotografie: René Faas

Het is bijna zover: De CNB Bloem- en relatiedagen 2018!

03 januari 2018

Voor de vierde keer op rij trappen wij het seizoen af met de CNB Bloem- en relatiedagen. Hét moment om te zien wat er vroeg in het seizoen beschikbaar is. De show vindt plaats van 9 tot en met 11 januari 2018, gelijktijdig met de Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen. VaktentoonstellingDe CNB Bloem- en relatiedagen is een driedaagse vaktentoonstelling waarbij de lelies, tulpen, narcissen, muscari’s en hyacinten centraal staan. Dit showmoment en de netwerkmogelijkheid met onze vertegenwoordigers zijn wat ons betreft de succesfactoren voor deze show. Wij zijn geopend van 8:30 uur tot 17:00 uur en de toegang is gratis. René van der Gijp & Evert ten Napel Ook dit jaar zorgen we tijdens de afsluitende borrel op donderdag 11 januari (vanaf 17.00 uur) niet alleen voor een hapje en een drankje, maar ook voor twee interessante sprekers. De een speelde voor Sparta, Heerenveen en PSV, schreef een bestseller en is iedere maandagavond te zien in het spraakmakende praatprogramma Voetbal Inside. De ander is vooral bekend door zijn stem, die iedere zondag te horen is bij Eredivisie live en verzorgt hij het commentaar bij het computerspel FIFA Football. Samen komen René en Evert tijdens de borrel van de CNB Bloem- en relatiedagen en gaat Evert de dialoog aan met René. En dat zal ongetwijfeld interessante gesprekken opleveren… Wil je hierbij zijn? Meld je dan hier aan voor de borrel.  Clusius Opnieuw is dit jaar de samenwerking gezocht met studenten van de opleiding Bloem en Design van het Clusius College. Daarmee vormt de show een podium dat nieuw talent ondersteunt en jongeren kennis laat maken met het bollenvak. De studenten regelen hiervoor grotendeels zelf hun bollen en bolbloemen, rechtstreeks afkomstig van kwekers. Voor de bezoekers van de CNB Bloem- en relatiedagen een mooie kans om te zien wat er allemaal mogelijk is met de diverse producten.  

CNB reglement leidend

28 december 2017

De KAVB heeft in haar ALV van december jl een beslissing genomen om de betaaltermijn van 15 september te wijzigen. Deze wijziging betreft het afschaffen van het voorschot. Dubbele administratieve last Dit voorschot vind je ook terug in het CNB reglement. Het voorschot brengt met zich mee dat op een levering 2 facturen worden gemaakt en dat leidt tot een dubbele administratieve last ten opzichte van de facturatie van de overige betaaldata. Daarom heeft CNB al in 2013 de mogelijkheid geboden om op leveranties tussen 1 juni en 14 augustus 100% te betalen op 15 september in plaats van 15% op 1 november en een voorschot van 85% op 15 september. Alleen zijn er zeer weinig kopers die hier gebruik van maken. Geen gevolgen werkwijze CNB  De beslissing van de KAVB om het voorschot af te schaffen heeft geen gevolgen voor de werkwijze van CNB. Voor een koopovereenkomst van CNB is het CNB reglement leidend ten opzichte van het handelsreglement. Door de beslissing van de KAVB voor afschaffen van het voorschot, gaat het handelsreglement op dit punt afwijken van het CNB reglement. Neem voor meer informatie contact op met Paul Peters, manager bemiddeling (06 20 41 10 35).

Waar staan we met mededinging?

28 december 2017

Graag praten we u bij over de voortgang van de veranderingen bij kwekersverenigingen als gevolg van de mededinging.Antwoord ACMIn mei 2017 heeft CNB antwoord gekregen van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) dat de oplossingsrichting van CNB de mededingingsrisico’s kan wegnemen. Naar aanleiding van dit antwoord van de ACM is CNB samen met besturen van kwekersverenigingen om tafel gegaan om de noodzakelijke veranderingen te bespreken. Met een aantal kwekersverenigingen zijn deze gesprekken zodanig ver gevorderd dat zij zich nu voorbereiden om toe te treden tot “BVS”. Bol van SamenwerkingBVS (Bol van Samenwerking) is de naam van de onderneming die door CNB wordt opgericht om samen met toegetreden kwekers als één economische eenheid de markt te betreden. Deze werkwijze is de kern van de oplossingsrichting voor kwekersverenigingen om de mededingings risico’s weg te nemen. CNB is van mening dat de behoefte bij de kwekers onverminderd is om ook in de toekomst rondom cultivars een gezamenlijk prijs- en areaalbeleid voeren. Dit kan alleen door het oprichten van een economische eenheid zoals BVS. Ook de komende maanden blijven we bij CNB samen met de kwekersverenigingen verder werken aan de toetreding tot BVS. Neem voor meer informatie contact op met Paul Peters, manager bemiddeling (06 20 41 10 35).

'Purple Pride' een multifunctionele hyacint.

12 december 2017

Met zijn donkerpaarse kleur en zijn sterke groei- en broei-eigenschappen weet hyacint ‘Purple Pride’ zich met gemak te onderscheiden in de markt. Nu teelt Kapiteyn uit Breezand nog maar een bescheiden hectare van dit gewas, maar er is uitzicht op groei. Hyacint ‘Purple Pride’ is een zaaisel uit 1991 uit een kruising tussen Paul Hermann en Zeus van IVT. De donkerpaarse hyacint komt uit de stal van Orientalis, een samenwerking tussen Kapiteyn, P.A. de Groot en Rooijakkers Breezand, vertelt Tim Kapiteijn. “Binnen de samenwerking wordt dit soort door ons geteeld, inmiddels staat er ongeveer 1 hectare opgeplant.” Intens paars De hyacint met de opvallende kleur beschikt over een verzameling van sterke eigenschappen. “Het soort is niet erg gevoelig voor grijs en snot en beschikt over een goede groeikracht en sterke beworteling. In de teelt is hij probleemloos, wij zien dit soort als de verbeterde versie van Splendid Cornelia. Wat ‘Purple Pride’, naast de intens paarse kleur, ook aantrekkelijk maakt, is dat dit soort zich leent voor vele toepassingen: voor de droogverkoop, maar ook voor de pottenbroeierij en als snijhyacint. Een multifunctionele hyacint dus. Dat maakt hem geschikt voor vele markten.” Stijgende lijn Kapiteyn verwacht dat de vraag naar ‘Purple Pride’ zal groeien. “We merken nu al dat de markt erom vraagt, dit belooft een populaire hyacint te worden. Sowieso was de vraag naar hyacinten groot omdat de oogst wat tegenviel. Daar heeft deze relatieve nieuwkomer ook zeker van geprofiteerd. Vooral vanwege zijn brede toepassingsmogelijkheden, voor zowel binnen als buiten, voorzien wij de komende jaren een stijgende lijn. Zowel in de teelt als in de broeierij. Daar gaan we veel consumenten blij mee maken.” Tekst: Monique Ooms Fotografie: René Faas

Studenten presenteren bloemwerken voor BRD 2018

12 december 2017

Studenten van het Clusius college in Alkmaar hebben vandaag hun bloem/kunstwerken gepresenteerd voor de CNB Bloem- en relatiedagen.KleurrijkIn totaal worden er voor de editie van 2018 tien bloemwerken gemaakt door 18 studenten. De studenten kregen als opdracht “kleurrijk”, met de nadruk op de drie kleuren van het nieuwe CNB logo. De bloemwerken met namen zoals de “Floral Waaier”, “The circle of a floral life” en de “Tulpenboom” worden vanaf 9 januari tijdens de CNB Bloem- en relatiedagen gepresenteerd. Wil je deze bloemwerken komen bewonderen? De show vindt plaats van 9 tot en met 11 januari 2018, is geopend van 8:30 uur tot 17:00 uur en de toegang is gratis.

Nieuw: 'Jouw CNB update'

11 december 2017

CNB heeft een metamorfose ondergaan en bij een nieuw logo, nieuwe huisstijl en een nieuwe website hoort natuurlijk ook een nieuwe nieuwsbrief.Daarom ontvang je Jouw CNB update waarmee we je iedere twee weken op de hoogte houden van het laatste nieuws rondom bemiddeling, koelen en prepareren, makelaardij, veilen, teeltadvies en productpromotie. Inschrijven kan hier!

Betaaldatum januari 2018

05 december 2017

Omdat wij de betaaldatum van januari 2018 zo goed en zo snel mogelijk willen afwikkelen, is het prettig dat onze administratie op tijd over de nodige gegevens beschikt.Wij willen u vragen leveringsnota’s van partijen die tot en met woensdag 14 december 2017 geleverd zijn, uiterlijk 20 december 2017 bij ons aan te leveren. Leveringsnota’s die later binnen komen, kunnen wij pas per betaaldatum maart 2018 verwerken. Ook al heeft de leverantie voor of op 14 december 2017 plaatsgevonden. Zowel kopers als verkopers verzoeken wij op de leveringsnota’s en ontvangstbewijzen duidelijk het koopbriefnummer en de leveringsdatum in te vullen. Alvast bedankt.

Pennisetum weer toegestaan voor teelt en handel!

20 november 2017

Door verkeerde naamgeving dreigde de Pennisetum setaceum ‘Rubrum’, Pennisetum setaceum ‘FireWorks’, ‘Summer Samba’, ‘Sky Rocket’ en ‘Cherry Sparkler’ verboden te worden vanwege de regelgeving over Invasieve exoten. Goed nieuws! Hiervoor heeft de coördinatie van de Cultuurgroep Vaste Planten van LTO in nauwe samenwerking met onze vertegenwoordiger Henk de Jong, Vitroflora, Pierre den Ouden Plants en Naktuinbouw actie ondernomen. In overleg met het Ministerie van Economische Zaken en de NVWA is het DNA in de Chloroplasten onderzocht. Hieruit is gebleken dat bovengenoemde soorten geen verwantschap hebben met Pennisetum setaceum. En dat is natuurlijk goed nieuws! Pennisetum setaceum blijft verboden, maar de soorten Pennisetum ‘Rubrum’, Pennisetum FireWorks, ‘Summer Samba’, ‘Sky Rocket’ en ‘Cherry Sparkler’ heten voortaan Pennisetum advena ‘Rubrum’, Pennisetum advena ‘FireWorks’ etc. en vallen niet onder het teelt en handelsverbod. In de komende Greenity staat een uitgebreid artikel, maar voor meer informatie kunt u ook terecht bij onze vertegenwoordigers Henk de Jong en René Schrama.  

Iris voor het eerst op de Trade Fair!

15 november 2017

Van woensdag 8 t/m vrijdag 10 november was de Trade Fair in Aalsmeer.Voor CNB vertegenwoordiger Hans Pater waren dit interessante dagen, hij stond namelijk voor het eerst op de beurs met zijn product Iris. Iris onder de aandacht brengenOm de iris onder de aandacht te brengen stond Hans samen met 13 Nederlandse Iris telers op de beurs. En dat is een goede stap geweest volgens Hans: ''Er waren handelaren van over de hele wereld en daarom is het goed dat we ons hebben laten zien op de Trade Fair''. Het zou dus zomaar kunnen dat ze er volgend jaar weer staan...

Een imposante Lelieshow!

13 november 2017

Dankzij de 10 inzenders stond vorige week het handelscentrum van CNB vol lelies. Met meer dan 170 vazen was het een imposante show.Doordat de CNB Leliedagen tegelijk vielen met de IFTF in Vijfhuizen en de FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer hebben onze relaties met hun (buitenlandse)klanten de show bezocht.Op de eerste dag was de KAVB leliekeuring waarbij vooral veel kleur in de smaak viel. Wilt u meer lezen over de keuring? Dat kan hier.Nieuwe inzendersDit  jaar waren er ook twee nieuwe inzenders: Groothandel Hoven & de Mooij b.v. en Vendel & Van Haaster. Wij willen alle inzenders bedanken voor de prachtige potten en vazen en hopen u volgend jaar weer te zien tijdens de CNB Leliedagen 2018!Heeft u de CNB Leliedagen 2017 gemist en ben u toch benieuwd hoe de show eruit zag? Hieronder is de show in een vogelvlucht te zien. 

Prijswinnaars Leliekeuring KAVB

08 november 2017

De CNB Leliedagen werden vandaag afgetrapt met een KAVB Leliekeuring.De keuring, ter gelegenheid van de CNB Leliedagen, wordt georganiseerd door CNB in samenwerking met de KAVB. De inzendingen zijn van goede kwaliteit, iets wat in deze tijd van het jaar niet eenvoudig is. Al met al zijn er ongeveer zo’n 170 vazen ingezonden. Mooie compacte PotlelieBij de potlelies kreeg ‘Star Express’ van Van Schie Potlelies uit Honselersdijk de eerste prijs in deze categorie. De KAVB spreekt van 'een mooie compacte plant met grote opstaande knoppen en bloemen'. Een echte uniforme vaasLilium ‘Pomonte’, van inzender World Breeding, kreeg de eerste prijs in de categorie Az/LA. Deze vaas is niet te missen. Het is een echte uniforme vaas in precies het goede stadium.Lelie met een lief kleurtjeDe lichtroze ‘Monsano’ van Vletter en Den Haan met mooie grote roze bloemen, volgens kenners een lief kleurtje, kreeg de eerste prijs. Naast een prima kleur heeft deze cultivar ook een mooie opbouw.RoselilyDe eerste prijs ging naar Roselily Dalinda ‘DL111726’ van Kw. Ver. Roselily uit Lisse. Een compacte lelie met een compacte bloeiwijze met opstaande knoppen en bloemen. De dubbele bloemen zijn zeer regelmatig, iets wat zeker een toegevoegde waarde heeft.VuvuzelaDe groep overig omvat de types en kruisingen die niet in de andere klassen vallen. De witte ‘Vuvuzela’ van De Jong Lelies is een fraaie longiflorum met min of meer opstaande bloemen. Deze lelie kreeg de eerste prijs.Veel belovend voor de toekomst De inzending van Double Check Lily uit Moerkapelle kwam uit de reguliere productie en niet uit de aparte showkasjes van de veredeling. De jury was zeer positief over de ingezonden kwaliteit en honoreerde dat met een Gouden medaille. 'Als elke consument zulke bloemen krijgt, dan is de toekomst veel belovend'.De prijswinnaars en alle andere vazen zijn nog tot en met vrijdag 10 november te bewonderen bij CNB. Kijk hier voor meer informatie over de CNB Leliedagen.