Duurzame ontwikkelingen bij CNB Bovenkarspel

03-08-2018

Het duurzaam opwekken van energie blijft niet bij een ambitie.

Zonnepanelen
Afgelopen week zijn namelijk de zonnepanelen op hal 10 en 12 in gebruik genomen.

‘’Na de sanering van het asbest dak en het aanbrengen van de 1.800 nieuwe panelen kunnen we ca. 0,5 Megawatt per jaar opwekken” vertelt Jos Duin, manager koelen en prepareren.

Cijfers:
Er liggen 1.824 panelen op het dak á 275 Wp (Wattpiek) met een totaal geïnstalleerd vermogen van ruim 500 kWp. De geschatte jaaropbrengst is ca. 0,5 MW, wat vergelijkbaar is met het gemiddeld energieverbruik van 150 huishoudens.

Het zonnige weer kan dus ook zijn voordelen hebben en draagt bij aan een duurzame bewaring van onze producten.

Vergelijkbaar nieuws

‘Suiker is een natuurlijk anti-vries’

22 november 2018

Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Teeltadvies aan de beurt.  Bij CNB Koelen en Prepareren komen elk seizoen vaste werkzaamheden terug. Dat biedt volop kansen om processen en werkzaamheden steeds verder te verfijnen. Zo is voor het team van CNB teeltadvies het meten van het suikerpercentage in lelies nu actueel. Teeltadviseur Robèr Laan vertelt er meer over. In deze periode van het jaar krijgt CNB Koelen en Prepareren partijen lelies aangeboden voor de bewaring. Teeltadviseur Robèr Laan besteedt deze dagen veel van zijn tijd aan het meten van het suikergehalte om ervoor te zorgen dat de bollen op het juiste moment de kou in gaan. Hij legt uit: “Hiermee bepalen wij het invriestijdstip voor leverbare bollen. Suiker is een natuurlijk anti-vries dat vorstschade aan de bollen, en daarmee latere problemen, voorkomt. Belangrijk is dat de bollen worden ingevroren op het moment dat het suikergehalte zijn optimum heeft bereikt.” Dat optimum is per soort anders, weet Laan. “Wij weten wat per soort het optimale percentage suiker is, om zo het juiste invriesmoment te kunnen bepalen .” Knoflookpers CNB Teeltadvies behandelt de lelies per groep. “Nu zijn we de Longiflorums aan het suikeren, dan volgen de L.A.’s en Aziaten en in december doen we de Oriëntals en O.T.’s.” Over de werkwijze vertelt Laan: “We zoeken de spruit op, halen die uit de bol en drukken ze door een knoflookpers. Het sap dat eruit loopt, leggen we op een brixmeter die het percentage suiker aangeeft. Dat doen we per soort een aantal keren totdat we zien dat het maximum is bereikt. Dan vriezen we de bollen in. De kou leidt ertoe dat zetmeel wordt omgezet in suiker en dat is goed voor de spruitontwikkeling.” Van sommige soorten komt het suikerpercentage niet boven de 14 procent uit. “Dat is relatief laag. In die gevallen adviseren wij kwekers om de bollen niet te lang te bewaren om zo uitval te voorkomen.” Plantgoed Het team meet ook het suikergehalte van plantgoed voor het koken van de bollen. “Daarmee bepalen we het ideale kookmoment. Hoe hoger het suikergehalte is, hoe beter de bollen de warmte van het koken kunnen verdragen.” De werkwijze is geen gemeengoed. “Mijn collega Nico Hof heeft dit ooit uitgezocht en het blijkt nog beter te werken dan stadiumonderzoek bij lelies. Dus houden wij deze werkwijze aan.” Heeft u vragen over suikermeting? Neem dan contact op met Robèr Laan.  Tekst: Monique Ooms

Ondernemen met ruimte

12 november 2018

Ondernemen gaat niet zonder ontwikkeling. En ontwikkeling gaat vaak gelijk op met vernieuwing. Dat geldt ook voor CNB Koelen en Prepareren. Welke stappen gaat de vestiging in Bovenkarpsel zetten om continuïteit te garanderen en de ambities van haar klanten waar te maken? Duurzaamheid en milieu “Investeren doen we niet zomaar. Daarvoor kijken we goed naar ontwikkelingen in de markt”, zet manager CNB Koelen en Prepareren Jos Duin uiteen. “Duurzaamheid en milieu zijn steeds belangrijker geworden, daar willen we op inspelen met onze faciliteiten. Daarbij groeit de vraag naar ULO-bewaring en zijn we op dat terrein toe aan vernieuwing. Een deel van de huidige voorzieningen is voor de langere termijn kwalitatief niet bestendig. Verder zit de vraag naar bewaring van tulp in de lift. En hoewel de markt voor lelie nu stroef is, hebben we er vertrouwen in dat die weer zal aantrekken. Zo is het altijd nog gegaan, onze sector heeft veel veerkracht. Al deze zaken bij elkaar brachten ons op de vraag: hoe gaan wij op deze ontwikkelingen inspelen? Kwaliteit bewaken Het antwoord op die vraag is: verbetering, verduurzaming en vernieuwing. “We willen met deze nieuwbouw ook een stukje groei in volume realiseren. Al een paar jaar moeten we ‘nee’ verkopen. We zitten vol”, constateert Duin. Koelruimte bij huren, is een optie, maar op termijn niet ideaal, vindt hij. “Op onze locatie in Bovenkarspel kunnen wij efficiënter werken en sneller schakelen. Dus kiezen we ervoor om op onze eigen locatie in Bovenkarspel bij te bouwen. Daarmee kunnen we voorlopig tegemoet komen aan de groeiende vraag.” Het project behelst echter meer dan nieuwbouw. “We grijpen dit moment ook aan om zonnepanelen te plaatsen en omdat we oude, synthetische koelmiddelen willen vervangen voor natuurlijke, en zijn we bezig om nieuwe ammoniak koelinstallaties te implementeren die ook nog eens energiezuiniger zijn dan de huidige. Het hele project wordt de komende vier jaar gefaseerd uitgevoerd. We starten met de bouw van nieuwe ULO-cellen en daarna gaan we verder met het vervangen van de oude koelinstallaties. Focus op bloembollen Koelen en Prepareren heeft besloten zich te blijven focussen op bloembollen. “We willen doen waar we goed in zijn en daar nog beter in worden. Dat betekent: kennis behouden en die verder uitbouwen. Niet alleen voor koelen en prepareren, maar ook voor onze dienstverlening op het gebied van kwaliteitszorg en teeltadvisering.” Duin spreekt bij de aanstaande vernieuwingen van ‘revitalisatie van CNB Koelen en Prepareren’. “. Groei an sich is niet belangrijk, het gaat erom dat wij meegaan met de ambities van onze klanten en hun opvolgers en hen de continuïteit van onze dienstverlening en kwaliteit daarvan kunnen garanderen.” De bouwwerkzaamheden starten, zoals het er nu voor staat, in januari 2019. “In de tussentijd draait de dienstverlening door zoals gebruikelijk.”

Nieuwbouw CNB Koelen en prepareren

25 september 2018

De laatste jaren is een aanzienlijke groei gerealiseerd door de dienst Koelen en prepareren. Nieuwe hal “De focus ligt op continuïteit en kwaliteit van onze dienstverlening”, aldus Jos Duin, manager Koelen en prepareren. Afgelopen jaren is CNB al bezig geweest met de revitalisering van het complex door asbestdaken te vervangen en oude synthetische koelmiddelen te vervangen door natuurlijke milieuvriendelijkere koudemiddelen. In vervolg hierop gaat CNB een nieuwe hal bouwen om haar ULO faciliteiten te vernieuwen en uit te breiden. Toekomstbestendig bouwen Recent is hiervoor de bouwaanvraag gedaan. CNB hoopt in januari 2019 te kunnen starten met de bouw, zodat eind 2019 de nieuwe faciliteit in gebruik genomen kan worden. CNB gaat toekomstbestendig bouwen en kiest voor energieopwekking door middel van zonnepanelen en energiezuinigere en milieuvriendelijke koelinstallaties. De dienstverlening van CNB Koelen en prepareren blijft gefocust op het koelen, prepareren en bewaren van lelies en tulpen.