Evenwicht (Blog Paul)

09-04-2024

We merken bij CNB dat de handel in bloembollen op dit moment op zoek is naar een evenwicht.

De prijzen van verschillende gewassen zijn opgelopen. In de handel in tulpen is dit het beste merkbaar. De stijging bij sommige tulpenprijzen is zodanig dat de handel/export er op dit moment niet mee wegkomt. Voor de broeierij lijkt dit anders te liggen. Zeker ook omdat steeds meer tulpen in de eigen broeierij belanden. Vanuit de teelt is stijging in prijzen overigens goed te verklaren. De inflatie van de diverse kostenposten maakt een prijsstijging noodzakelijk. De mate waarin dit gebeurt leidt er echter toe dat de handel op dit moment moeite heeft om offertes goedgekeurd te krijgen.

Plantomstandigheden & kilo's
Het is dus nogmaals zoeken naar een evenwicht. Daarbij speelt naast prijs, ook de verwachting van het aantal te oogsten product een rol. Het is verstandig dat vanuit de teelt goed rekening wordt gehouden met de slechte plantomstandigheden in het najaar en het minder aantal kilo’s dat is geplant.

Verantwoordelijkheid
Het omgaan met bovengenoemde onzekerheden en het inschatten van de verwachtingen, is een belangrijk onderdeel van de dienst bemiddeling. Bij CNB beseffen we dat we hierin een belangrijke verantwoordelijkheid hebben. Die verantwoording delen we met zowel de aanbieders als de kopers. Belangrijk is en blijft dat we goed contact met elkaar houden.

Highlighted image: Evenwicht (Blog Paul)

Vergelijkbaar nieuws