Kijktip van Paul Peters
08-06-2021
Maandagavond (7 juni) was de documentaire ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’ te zien bij de EO. Ik was er stil van na het zien ervan...
We hebben een prachtig dynamisch vak met een nog mooier product. Hierachter schuilen allemaal verhalen. Onder andere van families. De familie van Klaas en Jolanda Schouten is er daar één van. En wat voor een. Als u het nog niet gezien heeft raad ik het u aan om via uitzending gemist of via deze link te kijken. De EO heeft dit heel mooi en integer gemaakt.

Vergelijkbaar nieuws
Gewassen telen (Blog Paul)
09 juli 2025In de zomer probeer ik te eten uit de moestuin. Niets leuker dan zelf zaaien, water geven, wieden, bemesten, en oogsten na een dagje ‘op kantoor’. De moestuin leert me overigens van alles over het telen van gewassen. Want ik heb of geen sla, omdat de slakken alles hebben weggevreten, of ik kom om in de sperziebonen, omdat ze allemaal tegelijk komen. Veel wat ik plant komt om onverklaarbare reden niet op, of groeit zo snel, zodat een deel ervan op de mesthoop belandt. Goed dat het een hobby en leuk verzetje is, en dat ons gezin er niet jaarrond van hoeft te eten. Gewassen telen volgens een vooropgezet plan is zo gemakkelijk niet. Dat weten we in de sierteelt en akkerbouw natuurlijk al lang. Zeker wanneer je ook nog probeert om het zo duurzaam als mogelijk te doen. Vakmanschap is nodig, en dat is gelukkig ruim voorradig in de verschillende sectoren. Het is erg ondergewaardeerd door het brede publiek, maar wij moeten het ook met veel meer trots uitdragen. Dit om te voorkomen dat we achteraf, en te laat, moeten vaststellen dat lang niet iedereen een goede kweker is.

Omzetkorting boekjaar 2024/2025 (Blog Paul)
25 juni 2025Ieder jaar organiseren we bij CNB het ‘Café Heereweg’ en ‘Café Veilingweg’. De namen doen vermoeden dat het borrels zijn maar niets is minder waar. Tijdens deze Cafés blikken we in Lisse (Heereweg) en in Bovenkarspel (Veilingweg) terug op het voorgaande afgesloten boekjaar. Bij het terugblikken kijken we onder andere naar de handelsomzet die we met elkaar hebben gerealiseerd en naar het verwachte resultaat. De cijfers zijn overigens dan nog niet definitief omdat de accountant nog druk bezig is met controle. Het zijn ‘voorlopige’ cijfers. De gecontroleerde cijfers komen pas in oktober aan de orde tijdens de Algemene Ledenvergadering. We hebben in de Cafés ook teruggeblikt op de inzet van CNB in het traject ‘Toekomst bloembollenvak’. Samen met Anthos, KAVB en recent ook Keukenhof werkt CNB aan de sectorambities. Daarin is nog veel werk te verrichten maar er is afgelopen jaar ook al veel bereikt hierin. Daar zijn we best trots op. Een onderdeel van de cijfers die in de Cafés is toegelicht betreft de omzetkorting die CNB jaarlijks aan haar klanten uitkeert. Het totaal omzetkorting die CNB in boekjaar 2024/2025 aan haar klanten heeft uitgekeerd bedraagt € 536.598. In boekjaar 2023/2024 was dit een bedrag van € 473.496. De toename in boekjaar 2024/2025 ten opzichte van het jaar ervoor hangt samen met de toegenomen handelsomzet per klant en voor CNB als geheel.
.png)
Certificering een belangrijk onderdeel (Blog Paul)
27 mei 2025Vanaf deze plek heb ik regelmatig aandacht gevraagd voor certificering. Denk dan aan MPS of GlobalG.A.P.. Certificering is ook een belangrijk onderdeel in het traject van ‘toekomst bloembollenvak’ waar Anthos, KAVB en CNB de initiatiefnemers van zijn. Ik hoor regelmatig dat ‘van certificering de teelt niet duurzamer wordt’. Wel is certificering een belangrijk onderdeel om vanuit de sector te kunnen aantonen dat we steeds verder verduurzamen. De meeste productiebedrijven zijn inmiddels bekend met MPS en/of GlobalG.A.P.. Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van certificering is Floriculture Sustainability Initiative (FSI). Marktpartijen, vooral de grote retail (Aldi, Lidl etc.) hebben al in 2013 aangegeven dat ze in 2025 zaken willen doen met leveranciers die voldoen aan de eisen van FSI. Die eisen richten zich op 3 pijlers te weten Good Agricultural Practice (GAP), Milieu en Sociaal. In de afzet van bloemen en bol op pot is FSI al de standaard geworden. Dat zal ook in bloembollen het geval worden. Voor u als kweker betekent dit dat certificering uiteindelijk op alle drie de pijlers gevraagd gaat worden. De start is met twee pijlers te weten GAP en Milieu. Wanneer u meer wilt weten over FSI dan kunt u de website van FSI bekijken. U kunt ook een mailtje sturen naar Mila Kroon; m.kroon@cnb.nl. Mila kan u vervolgens verder helpen.