Teeltbegeleiding controleert op mijten

02-10-2018

Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Teeltadvies aan de beurt. 

Het teeltbegeleidingsteam in Bovenkarspel trekt de komende vier weken langs de bewaarcellen, om tulpen te controleren op de bollen- en stromijt.

Op tijd beginnen met controle
Uit de controle komt een advies voort: bollen de koeling in, of nog niet. “Stadium G was vroeg dit seizoen, dus beginnen we ook op tijd met de controle”, zegt teeltadviseur Yorick van Leeuwen.

Bestrijden  praktisch onmogelijk
Wie bruine hoopjes stof in de cel vindt, zal wel een angstig voorgevoel hebben. Het zogeheten mijtenstof krioelt in de regel van de bollenmijten. Mijten zijn altijd van de partij, ze komen met de bollen mee van het land. De Rhizoglyphus robini en de Tyrophagus veroorzaken veel schade in bolgewassen, met name in de gevoelige cultivars als ‘Purple Flag’ plus sports en ‘Leo Visser’ en in vele parkieten. Bestrijden is praktisch onmogelijk, koelen is volgens Van Leeuwen de beste oplossing.

Dompelen niet aan te raden
“Bollen met te veel mijten koelen, zorgt ervoor dat de mijten geen schade meer aanrichten. Ze gaan niet dood, maar ze komen in rust. Bestrijden kan eigenlijk niet, al is te dompelen in Apollo of Vertimec. Dompelen is niet aan te raden. De kans op Fusarium wordt weer groter en zuur is ook voor de mijten heel fijn.”

Mijten op de spruit
Mijten komen op de zure bollen af, de ethyleen zorgt voor het signaal aan de bollen- en de stromijt. De rol van de circa 0,5 tot een millimeter metende geleedpotigen is opruimen, maar daarbij tasten ze de bol aan. De schade is afhankelijk van de plek van de mijt. Op de bol en in de eerste rok kan de mijt nog niet veel kwaad. Dieper in de bol wel. Mijten op de spruit kunnen kernrot en dus schade veroorzaken die pas bij de broei zichtbaar wordt: bladschade, zwarte of ontbrekende meeldraden of zelfs compleet weggevallen bloemen.

Microscoop
Onder de microscoop wordt uitgezocht hoeveel mijten zichtbaar zijn en waar ze precies zitten. “Als schade dreigt, dan krijgt de kweker het advies de partij direct na afronding van de tussentemperatuur in de koeling te zetten.” Partijen kunnen daardoor wel meer koeling krijgen dan aanvankelijk in het schema was opgenomen. “Alternatief is niet koelen. Bij een klant die koelcapaciteit tekort kwam, heb ik wel gezien wat er met een partij ‘Purple Flag’ kan gebeuren. Er was twintig procent uitval.”

Broeischema
Bij het maken van het broeischema houden de teeltadviseurs van CNB al rekening met de gevoeligheid van de cultivar. Gevoelige soorten kunnen beter voor de vroege broei worden gebruikt. “Dat lukt niet altijd, want de parkieten wil je natuurlijk het hele seizoen broeien.” De controle van de partijen bij klanten en in de cellen in van het Koel- en Preparatiebedrijf in Bovenkarspel zelf, is onderdeel van de standaard werkwijze. “Kwekers hoeven geen afspraak te maken, we komen langs.”

Tekst: Hans van der Lee

Highlighted image: Teeltbegeleiding controleert op mijten

Vergelijkbaar nieuws