CNB UltraMist®

CNB heeft in 2012 een nieuwe vorm van leliebewaring ontwikkeld; bewaring zonder finpeat.

Om de leliebollen in optimale conditie te houden, wordt gebruik gemaakt van CNB UltraMist® techniek. Hierop is door ons octrooi aangevraagd en verkregen. 

Bewaring zonder finpeat
Bewaring zonder finpeat is goed mogelijk, zonder dat de bollen uitdrogen. Uit onze onderzoeksresultaten blijkt dat deze manier van bewaring net zo goed is als bewaring met finpeat. Bovendien brengt het een aantal andere voordelen met zich mee.
Besparing op de bewaarkosten
Afhankelijk van de maat en soort, kunnen we tussen 20 en 30% meer bollen in een leliekrat bewaren doordat we geen finpeat meer gebruiken.

Minder handling
Met 20 tot 30% meer bollen in een krat kan er een enorme besparing gerealiseerd worden op gebied van handling, transport en opslag. En dat geldt al vanaf de kwekerij. Minder fust in omloop betekent minder investeren in verpakkingsmateriaal, minder logistieke bewegingen in de schuur of in de kas, kleinere bewaarcellen etc. Uiteindelijk wordt op deze manier van bewaring bespaard op kosten door de gehele keten.

Gekoeld keten, snellere verwerking
De bollen kunnen vanuit de CNB UltraMist® bewaring sneller worden geplant dan in finpeat bewaarde bollen. Uit onderzoek is gebleken dat na ontdooiing CNB Ultramist® bewaarde bollen in de krat minder snel spruiten dan in finpeat bewaarde bollen. De nieuwe CNB UltraMist® bewaring vereist een kleine aanpassing in de verwerking: afhankelijk van de transportduur en temperaturen kan het nodig zijn de bollen met een koelwagen te laten vervoeren. Voor het planten is er geen finpeat die moet worden uitgezeefd en kan er vrijwel direct geplant worden.